Nieuws

Een trotse Parel van Utrecht

In de nieuwsbrief van de Triodos Bank wordt het Utrechts Monumentenfonds, Frog energy en TBK - Technisch aannemer genoemd. Hieronder treft u het desbetreffende stuk aan.
Voor de volledige nieuwsbrief klikt u hier.
 
Herstel van monumentale gebouwen.
Ze bepalen het gezicht van een stad. En achter de deuren van monumentale panden schuilen bijzondere verhalen. Omdat historische gebouwen van grote waarde zijn voor een stad, financiert Triodos Bank een aantal stadsherstelorganisaties.
 
Versterken van kwaliteit
Een ander project met betrokkenheid van Triodos Bank, is de energiezuinige restauratie van Brigittenstraat 20: een zeventiende eeuws pand in de Utrechtse binnenstad. De renovatie stond onder leiding van Het Utrechts Monumentenfonds en werd in 2015 afgerond.
 
In de Brigittenstraat in Utrecht staat een groot herenhuis waar in de Tweede Wereldoorlog een geheime telefooncentrale van het verzet gehuisvest was.
“Met veel passie, energie en doorzettingsvermogen hebben we tijdens de voorbereidingen en de uitvoering gezorgd voor het versterken van de kwaliteit en de energiezuinigheid van het bouwwerk.” Dat vertelt directeur Hilde van Werven, directeur van Het Utrechts Monumentenfonds. “In het gerenoveerde pand zitten acht appartementen. Het pand is zeer energiezuinig, en dat is in de monumentenwereld zeker een bijzondere prestatie. We wilden van dit pand een voorbeeldproject en inspiratieplek maken op het gebied van energiezuinigheid. Onze organisatie streeft er naar om daarmee onderscheidend te zijn, en wil een voortrekkersrol spelen als het gaat om het energiezuinig renoveren van monumenten.”
Tijdens de voorbereidingen van het project lag de ambitie op een hoog niveau, vertelt Van Werven. “We richtten ons op het realiseren van een vrijwel energieneutraal pand. Maar die ambitie bleek voor een monument in de binnenstad bij nader inzien vrijwel onhaalbaar.” Dat komt doordat monumenten vaak wettelijk beschermd zijn. Dat betekent dat er bij de renovatie rekening moet worden gehouden met bijzondere regelgeving. Van Werven: “Wel is het gelukt om het pand deels zelfvoorzienend te maken als het gaat om energiegebruik. Het heeft nu een Energielabel B”.
Ondanks de beschermde status van veel monumenten, kom je op het gebied van energiebesparende maatregelen een heel eind. Dat is de ervaring van Van Werven. “Als je maar met de juiste partners samenwerkt. In ons geval hebben we samen opgetrokken met duurzaam energiebedrijf Frog Energy en TBK technisch aannemer. In de Brigittenstraat zijn zonnepanelen geplaatst op het dak. Dat kan vaak niet bij een monument. Maar in dit geval hebben we toestemming van de gemeente gekregen omdat de zonnepanelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Door het dak en de vloeren met dunne materialen te isoleren, boeken we veel winst, en wordt het karakter van het gebouw niet aangetast. Verder is voor de verwarming onder meer gebruik gemaakt van een energie zuinige lucht-water warmtepomp die energie onttrekt uit de buitenlucht.”
 

Opening Scheltema

TBK heeft de grootste boekenwinkel in Amsterdam en omstreken op het Rokin zeer succesvol afgerond.

In een periode van 5 maanden is  de 3500 m2 van Scheltema omgetoverd tot een waar feest van boeken waar je ook maar kijkt. Uiteraard is de in het zicht gemaakte opvallende techniek prachtige in eenheid met de rest van de winkel.

Techniek mag gezien worden is hier een uitspraak die helemaal op zijn plek valt. Wij als TBK zijn er trots op dat wij hier zowel de gehele elektrotechnische installatie inclusief de beveiliging (brand, inbraak, CCTV en TCS), alsmede de werktuigkundige installatie ( HVAC en sanitair) hebben mogen maken.

Gewoonweg heerlijk om dit soort totaal projecten te mogen realiseren.